Home activiteiten - Geen kind achterop! Doneer gebruikte kinderfiets in Heusden

Doneer gebruikte kinderfiets in Heusden

Leergeld Heusden start in juni het project ‘Geen kind achterop’. Doel is om kinderfietsen die ongebruikt in schuurtjes staan, maar nog in redelijk tot goede staat zijn, door te geven aan kinderen die noodgedwongen stilstaan. De aftrap van de actie vindt plaats op zaterdag 17 juni tijdens het Bieberdebieb Leesfeest in de Voorste Venne in Drunen.
Reden voor het starten van de inzamelactie is de toenemende vraag naar fietsen voor kinderen in de leeftijd 7 tot 12 jaar, met name bij Oekraïense en vluchtelingen gezinnen, legt coördinator Jelle Marchand bij Leergeld Heusden uit. “We haken aan bij de campagne ‘Geen kind achterop’ die door verschillende stichtingen Leergeld in het land al succesvol samen met de ANWB is uitgerold. De naam van de actie sluit naadloos aan bij de doelstelling van beide organisaties: Leergeld wil kinderen de mogelijkheid bieden nú mee te doen om niet achterop te raken – en de ANWB wil dat kinderen zelf op de pedalen staan en niet bij vader of moeder achterop de fiets zitten.”
Reparaties
Eén van de succesfactoren van de campagne is de staat waarin de fiets zich bevindt als deze een nieuwe eigenaar krijgt. Een karretje met een lekke band, rammelende kettingkast en slecht werkende remmen nodigt niet uit om op te gaan fietsen. Vanuit zijn maatschappelijke betrokkenheid heeft vmbo-school De Overlaat alle medewerking toegezegd. Leerlingen mobiliteit & transport zorgen ervoor dat de fietsen na reparatie weer tiptop in orde zijn.
Doorgeven
“Het gaat ons vooral om fietsen voor kinderen in de leeftijd van 7 tot 12 jaar. Tweewielers voor jongere kinderen worden veelal op Marktplaats verkocht”, zegt Jelle Marchand. “We gaan de fiets die na verloop van tijd te klein geworden is weer innemen om door te geven aan een ander kind. Het mes snijdt aan twee kanten: we vergroten met de fiets de wereld van meerdere jongens en meisjes én we dragen ons steentje bij een circulaire economie.”
De animo om een fiets die toch alleen maar in de weg staat aan het “goede doel” te schenken is groot, zo blijkt bij andere stichtingen Leergeld. “Het scheelt in elk geval een ritje naar de gemeentewerf aan de Duinweg”, lacht Marchand.
De ANWB heeft toegezegd ook enkele fietsen beschikbaar te stellen. Medio september worden de eerste tweewielers beschikbaar gesteld.
Leesfeest
Wie de fiets van dochter en/of zoon wil doneren, kan hiervoor dus terecht op zaterdag 17 juni van 14.00-17.00 uur in de Voorste Venne. De inleveractie kan worden gecombineerd met het bijwonen van de theatershow van kinderboekenauteur Paul van Loon tijdens het gratis Bieberdebieb Leesfeest. In de foyer van het cultureel centrum vinden allerlei activiteiten op het gebied van lezen plaats.
Verder uitrollen
Leergeld Heusden gaat het fietsproject de komende maanden verder uitrollen. Een van de zaken die zich nog verder moet uitkristalliseren is de logistiek van inzamelen. Voorlopig is gekozen om de aangeboden fietsen thuis bij de eigenaar op te halen. Een belletje naar 06-47990263 op dinsdag- of donderdag tussen 9.00 en 12.00 uur of een mailtje naar leergeldheusden@gmail.com volstaat.
Fotobijschrift:
De eerste fiets in het kader van de campagne ‘Geen Kind Achterop’ is gedoneerd. Coördinator Jelle Marchand bij Leergeld Heusden hoopt dat er nog velen volgen. Foto: Leergeld Heusden

Datum

17 jun 2023
Verlopen!

Tijd

14:00 - 17:00

Locatie

Ronde Venne
Heusden
QR code